Sosyal Güvenlik Kurumundan:
FAZLA VEYA YERSİZ ÖDEMELERİN TAHSİLİNE İLİŞKİN
USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
 
Resmi Gazete Sayısı
27010
Resmi Gazete Tarihi
27.09.2008
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
             Amaç
             MADDE 1  (1) Bu YönetmeliÄŸin amacı; Sosyal Güvenlik Kurumunca iÅŸverenlere, sigortalılara, isteÄŸe baÄŸlı sigortalılara gelir veya aylık almakta olanlara ve bunların hak sahiplerine, genel saÄŸlık sigortalılarına ve bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu kapsamında fazla veya yersiz olarak yapılan her türlü ödemenin tespiti, tebliÄŸi, takibi ve tahsiline iliÅŸkin usul ve esasları düzenlemektir.
 
             Kapsam
             MADDE 2  (1) Bu Yönetmelik, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu kapsamında yapılan her türlü fazla veya yersiz ödemeyi kapsar.
 
             Dayanak
             MADDE 3  (1) Bu Yönetmelik, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununun 96 ncı maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.
 
             Tanımlar
             MADDE 4  (1) Bu Yönetmelikte geçen;
             a) Fazla veya yersiz ödeme: Kurumca iÅŸverenlere, sigortalılara, isteÄŸe baÄŸlı sigortalılara, gelir veya aylık almakta olanlara ve bunların hak sahiplerine, genel saÄŸlık sigortalılarına ve bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilere, fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen Kanun kapsamındaki her türlü ödemeyi,
             b) İlgili: Kendisine yersiz veya fazla ödeme yapılan iÅŸverenler, sigortalılar, isteÄŸe baÄŸlı sigortalılar, gelir veya aylık almakta olanlar ve bunların hak sahipleri ile genel saÄŸlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸileri,
             c) Kanun: 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanununu,
             ç) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,
             ifade eder.
 
 
İKİNCİ BÖLÜM
Fazla veya Yersiz Ödemenin Kapsamı, Tespiti, DeÄŸerlendirilmesi,
Tahakkuku ve TebliÄŸi
 
             İlgililerin kasıtlı ve kusurlu davranışlarından doÄŸan fazla veya yersiz ödemeler
             MADDE 5  (1) Bu YönetmeliÄŸin uygulamasında;
             a) Kuruma verilen veya ibraz edilen belgelerle gerçeÄŸe aykırı bildirimde bulunulması,
             b) ÖrneÄŸi Kurumca hazırlanan belgelerle bildirilmesi taahhüt edilen durum deÄŸiÅŸikliklerinin bir ay içinde Kuruma bildirilmemesi,
             c) Kanunda öngörülen ÅŸartlar yerine gelmediÄŸi hâlde, sahte bilgi ve belgelerle saÄŸlık hizmetleri ve diÄŸer haklardan, ödeneklerden yararlanılması ile gelir veya aylık baÄŸlatılması,
             ç) Sahte hizmet kazandırılmak suretiyle saÄŸlık hizmetleri ve diÄŸer haklardan, ödeneklerden yararlanılması ile gelir veya aylık baÄŸlatılması,
             d) BoÅŸanma nedeniyle gelir veya aylık baÄŸlandıktan sonra boÅŸandığı eÅŸiyle fiilen birlikte yaÅŸanması,
             e) Gelir ve aylıklarının kesilmesi gerektiÄŸi hâlde durumun gizlenmesi ve/veya bildirilmemesi,
             f) Sigortalılar ile gelir veya aylık alanlara yapılan ödemelerden, hak sahipliÄŸi sona ermesine raÄŸmen her hangi bir kiÅŸi tarafından tahsilat yapılması,
             ilgililerin kasıtlı ve kusurlu davranışlarını oluÅŸturur.
             (2) Birinci fıkrada sayılan durumların tespit edildiÄŸi tarihten geriye doÄŸru en fazla on yıllık süre içinde yapılan fazla veya yersiz ödemeler, her bir ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faizi ile birlikte tahsil edilir.
             (3) Birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen durum hariç olmak üzere, Kurumun yanlış iÅŸlem ve ödeme yapmasına sebebiyet veren ve bu suretle adına borç tahakkuk ettirilen ve/veya borç tahakkuk ettirilmesine neden olan kiÅŸiler hakkında, ayrıca Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
 
             Kurumun hatalı iÅŸlemlerinden doÄŸan fazla veya yersiz ödemeler
             MADDE 6  (1) İlgililerin kasıtlı ve kusurlu davranışları dışında kalan, Kurum çalışanlarının kasıtlı veya kusurlu davranışı, ihmali, dikkatsizliÄŸi ve bilgisizliÄŸi gibi sebeplerden kaynaklanan yersiz ödemeler Kurumun hatalı iÅŸlemlerini oluÅŸturur.
             (2) Birinci fıkrada sayılan sebeplerin tespit edildiÄŸi tarihten geriye doÄŸru en fazla beÅŸ yıllık süre içinde yapılan ödemeler, borcun ilgiliye tebliÄŸ edildiÄŸi tarihten itibaren üç ay içinde ödendiÄŸi takdirde faizsiz; üç aylık sürenin dolduÄŸu tarihten sonra yapılacak ödemeler, bu sürenin dolduÄŸu tarihten itibaren hesaplanacak olan kanunî faizi ile birlikte tahsil edilir.
 
             Fazla veya yersiz ödemenin tespiti
             MADDE 7 (1) Fazla veya yersiz ödeme; kontrol, denetim, inceleme, Sayıştayca kesin hükme baÄŸlama veya yargılama sonucunda tespit edilir.
 
             Fazla veya yersiz ödemelerin deÄŸerlendirilmesi
             MADDE 8  (1) 5 inci ve 6 ncı maddelerin deÄŸerlendirilmesi, daire baÅŸkanlıklarında daire baÅŸkanınca belirlenen ÅŸube müdürleri, il müdürlüklerinde ise il müdürünce belirlenecek il müdür yardımcısı, ÅŸube müdürü veya merkez müdürü tarafından yapılır. DeÄŸerlendirme iÅŸleminde, DeÄŸerlendirme Onayı (Ek-1) kullanılır.
 
             Alacak takip dosyası
             MADDE 9  (1) Kanun kapsamında yapılan ve Kurumca tespit edilecek her türlü fazla veya yersiz ödeme için Borç Tablosu (Ek-2) ve Alacak Takip Tablosu (Ek-3) düzenlenir.
             (2) DeÄŸerlendirme sonucu, Kurumun hatalı iÅŸlemlerinden doÄŸan fazla veya yersiz ödemelerin çok sayıda kiÅŸiyi ilgilendirmesi durumunda, Borçlular Tablosu (Ek-4) düzenlenir.
             (3) Yargı kararları ve Sayıştay ilamlarıyla tespit edilen fazla veya yersiz ödemelerden kaynaklanan Kurum alacakları için merkezde Strateji GeliÅŸtirme BaÅŸkanlığınca, taÅŸrada ise Sosyal Güvenlik İl MüdürlüÄŸü veya Merkez MüdürlüÄŸünce alacak takip dosyası oluÅŸturulur.
             (4) Sayıştay denetçileri tarafından düzenlenen sorgular ihbar kabul edilerek, Kurumca denetim veya inceleme baÅŸlatılabilir.
 
             Fazla veya yersiz ödemeden kaynaklanan alacağın tahakkuk ettirilmesi
             MADDE 10  (1) Düzenlenen borç tablosu üzerinde ilgilinin kasıtlı ve kusurlu davranışı sebebiyle yapılan fazla veya yersiz ödemelerin her biri için, ödemenin yapıldığı tarihten hatalı iÅŸlemin tespit edildiÄŸi tarihe kadar kanunî faiz hesaplanır. Yapılan ödemeler ve hesaplanan faiz toplamı ilgilisi adına borç kaydedilir. Bu ÅŸekilde tahakkuk ettirilecek borçlarda daha sonra hesaplanacak faizler için faiz baÅŸlangıç tarihi borcun tespit edildiÄŸi tarihtir.
             (2) Kurumun hatalı iÅŸlemlerinden kaynaklanan fazla veya yersiz ödemeler için de bir önceki fıkrada belirtilen borç tablosu düzenlenir. Ancak, bu tür alacaklar için borcun tahakkuk ettirilmesi sırasında her hangi bir faiz hesaplanmaz. Bu ÅŸekilde tahakkuk ettirilen borçlar için faiz baÅŸlangıç tarihi, borcun ilgiliye tebliÄŸ edildiÄŸi tarihi takip eden üçüncü ayın bittiÄŸi tarihtir.
             (3) Tespit edilen fazla veya yersiz ödemeler muhasebe birimine bildirilir. Bildirilen tutar, muhasebe birimince ilgili hesaba kaydedilir.
 
             Fazla veya yersiz ödemelerin tebliÄŸi
             MADDE 11  (1) Fazla veya yersiz ödemeden kaynaklanan alacaklar, merkezde ilgili birimlerce, taÅŸrada ise sosyal güvenlik kurumu il müdürlüklerince düzenlenen Borç Bildirim Belgesi (Ek-5) ile 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgililere tebliÄŸ edilir.
             (2) Yargılama sonucunda hükme baÄŸlanan ve taraflara tebliÄŸ edilen fazla veya yersiz ödemelerden kaynaklanan alacaklara iliÅŸkin kararın kesinleÅŸmesi beklenmeksizin, takip iÅŸlemlerine baÅŸlanır. Yargılama sonucunda verilen tazmine iliÅŸkin kararlar, temsile yetkili hukuk birimlerine intikal ettirilerek takibi saÄŸlanır.
             (3) İtiraz merkezde ilgili birimce, taÅŸrada ise il müdürlüklerince baÅŸvuru tarihinden itibaren on iÅŸ günü içinde deÄŸerlendirme onayını veren merciin amiri tarafından karara baÄŸlanır. İtiraz ve itirazı deÄŸerlendirme süresi ödeme süresini deÄŸiÅŸtirmez.
 
             Fazla veya yersiz ödemelerde uygulanacak faiz
             MADDE 12  (1) Fazla veya yersiz ödemelerin geri alınmasında 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayılı Kanunî Faiz ve Temerrüt Faizine İliÅŸkin Kanun hükümleri uygulanır.
 
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Fazla veya Yersiz Ödemenin Tahsili
 
             Fazla veya yersiz ödemelerden kaynaklanan alacağın tahsil ÅŸekilleri
             MADDE 13  (1) Kurumca ilgililere fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen ödemeler, ilgililerin Kurumdan alacaklarından mahsup edilmek, gelir ve aylıklarından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilir. Kurumdan her hangi bir alacağının bulunmaması hâlinde, genel hükümlere göre tahsil edilir.
             (2) Fazla veya yersiz ödemeler, öncelikle ve her durumda kiÅŸinin varsa Kurumdan birikmiÅŸ aylık, gelir ve diÄŸer her türlü alacaklarının tamamından mahsup suretiyle tahsil edilir. Yapılan kesintiler öncelikle borç aslına mahsup edilir ve kalan borç için 10 uncu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen faiz baÅŸlangıç tarihinden itibaren kanunî faiz hesaplanır. Bu hüküm, ilgiliye hayatta iken yapılan yersiz ödemelerin hak sahiplerinin alacaklarından mahsubunda ve hak sahiplerinin muvafakat etmeleri kaydıyla, aynı dosyadan diÄŸer bir hak sahibine yapılan yersiz ödemelerin mahsubunda da uygulanır.
             (3) Sonradan veya yeniden gelir veya aylık baÄŸlanmasına hak kazananların birikmiÅŸ istihkaklarından, ölenler dâhil olmak üzere aynı dosyadan aylık veya gelir alan diÄŸer hak sahiplerine Kurumca çıkarılan borç, muvafakat alınmak kaydıyla mahsup edilerek tahsil edilir.
             (4) Fazla veya yersiz ödeme tutarı; ilgilinin Kurumdan tahakkuk etmiÅŸ herhangi bir alacağı yoksa veya alacaklarından mahsup edildikten sonra kalan borcu varsa ve Kurumdan gelir ve aylık almaya devam ediyorsa, kesintinin baÅŸlayacağı ödeme dönemi başı itibarıyla kanunî faizi ile birlikte hesaplanan borç, gelir ve aylıklardan %25 oranında kesilmek suretiyle tahsil edilir.
             (5) Birinci fıkraya göre kesinti yapmak suretiyle geri alma süresinin beÅŸ yılı aÅŸacağının anlaşılması durumunda, ayrıca icraî takibata da geçilir.
 
             Gelir ve aylıkların hesaplardan yersiz çekilmesi
             MADDE 14  (1) Kurumdan gelir veya aylık almakta iken ölenler adına hesaplarına gönderilen ve ilgililer tarafından tahsil edilen tutarlar, hak sahiplerine yapılacak ödemelerden mahsup edilir. Bu ÅŸekilde tahsil edilememesi hâlinde ise, ödeme tarihi itibarıyla kanunî faizi ile birlikte hesaplanacak borç, hak sahiplerine baÄŸlanan gelir veya aylıklarından %25 oranında kesilerek geri alınır. Ancak, tahsil eden kiÅŸinin, hak sahipleri dışında baÅŸka kiÅŸi olduÄŸunun tespit edilmesi durumunda, yersiz ödemeler genel hükümlere göre bu kiÅŸilerden tahsil edilir.
 
             Fazla veya yersiz ödemelerin taksitlendirilmesi
             MADDE 15  (1) Kurumdan alacağı bulunmayan borçlu ve borçlunun kanunî varisleri ile borcu kabul eden ÅŸahıslar, borç miktarını def'aten ödeyebileceÄŸi gibi taksitle ödeme talebinde de bulunabilir. Taksitlendirme talepleri borcu tebliÄŸ eden birimlere yapılır.
             (2) Taksitlendirme iÅŸlemleri, 27/9/2006 tarihli ve 2006/11058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüÄŸe konulan Kamu Zararlarının Tahsiline İliÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.
 
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
 
             Hüküm bulunmayan haller
             MADDE 16  (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 27/9/2006 tarihli ve 2006/11058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüÄŸe konulan Kamu Zararlarının Tahsiline İliÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
 
             Kayıtların elektronik ortamda tutulması
             MADDE 17  (1) Bu Yönetmelik gereÄŸi yapılması gereken iÅŸ ve iÅŸlemlere iliÅŸkin kayıtlar, Kurum BaÅŸkanlığı tarafından belirlenecek ÅŸekle ve usule uygun olarak elektronik ortamda tutulabilir.
 
             Yürürlükten kaldırılan Yönetmelik
             MADDE 18  (1) 2/10/1998 tarihli ve 23481 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel MüdürlüÄŸünce İlgililere İstihkaklarından Fazla veya Yersiz Olarak Yapılan Ödemelerin Tahsili Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
 
             Yürürlük
             MADDE 19  (1) Bu Yönetmelik, 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüÄŸe girer.
 
             Yürütme
             MADDE 20  (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu BaÅŸkanı yürütür.
 
Ekleri İçin Tıklayınız
Ek-1
Ek-2
Ek-3
Ek-4
Ek-5

TekirdaÄŸ Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirler Odası
Adres : Cumhuriyet Mah. Sami Efendi  Sok. No:12  59030 SüleymanpaÅŸa TEKİRDAÄž
E-Posta : info@tekirdagsmmmo.org.tr   KEP: tekirdagsmmmo@hs03.kep.tr
Telefon : +90(282) 293 14 77 - 29314 78
Faks : +90(282) 293 14 76
 

Tasarım 59