DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Malî ve ÇeÅŸitli Hükümler
SaÄŸlık hizmetlerinin ödenecek bedellerinin belirlenmesi
MADDE 72- 63 üncü madde hükümlerine göre saÄŸlanan saÄŸlık hizmetlerinin ve 65 inci madde gereÄŸi ödenecek gündelik, yol, yatak ve yemek giderlerinin Kurumca ödenecek bedellerini; saÄŸlık hizmetinin sunulduÄŸu il ve basamak, saÄŸlık hizmetlerinin maliyeti, Devletin doÄŸrudan veya dolaylı olarak saÄŸlamış olduÄŸu sübvansiyonlar, saÄŸlık hizmetinin niteliÄŸi itibariyle hayati öneme sahip olup olmaması, kanıta dayalı tıp uygulamaları, teÅŸhis ve tedavi maliyetini esas alan maliyet-etkililik ölçütleri ve genel saÄŸlık sigortası bütçesi dikkate alınmak suretiyle, her bir saÄŸlık hizmeti için belirlemeye SaÄŸlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu yetkilidir.
Komisyon; Maliye Bakanlığını, SaÄŸlık Bakanlığını, Devlet Planlama TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığını, Hazine MüsteÅŸarlığını ve Kurumu temsilen toplam beÅŸ üyeden oluÅŸur. Komisyon kararlarını yılı merkezî yönetim bütçesi yönünden Maliye Bakanlığının görüÅŸünü almak suretiyle salt çoÄŸunluk ile alır; kararlar Resmî Gazetede yayımlanır. Komisyonca gerekli görülen hallerde saÄŸlık hizmetlerinin türlerine göre birden fazla alt komisyon kurulabilir. Komisyonun sekretarya iÅŸlemleri Kurumca yerine getirilir.
SaÄŸlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonuna iÅŸtirak edenlere, ayda iki defadan fazla olmamak üzere katıldıkları her toplantı günü için (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılarak bulunacak tutarı üzerinden toplantı ücreti ödenir. Komisyon çalışmaları ile ilgili her türlü giderler Kurumca ödenir.
Kurum, Komisyon adına çalışmalarına baÅŸlamadan önce Yüksek ÖÄŸretim Kurulunun, Türk Tabipleri BirliÄŸinin, Türk DiÅŸ Hekimleri BirliÄŸinin, Türk Eczacıları BirliÄŸinin, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinin, Türkiye Sigorta ve Reasürans Åžirketleri BirliÄŸinin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun, en fazla üyeye sahip ilk üç iÅŸçi ve kamu çalışanları konfederasyonunun, en fazla üyeye sahip Optisyenlik DerneÄŸinin, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonunun, en fazla üyeye sahip özel saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸları dernekleri veya federasyonlarının, en fazla üyeye sahip özel polikliniklerin dernek veya federasyonlarının, en fazla üyeye sahip özel tıbbî malzeme üretici veya ithalatçıları dernekleri veya federasyonlarının, en fazla üyeye sahip tıp uzmanlık derneklerinin ve Komisyonca uygun görülecek diÄŸer kurum ve kuruluÅŸların görüÅŸlerini alır. İlgili kurumlar bir ay içinde görüÅŸlerini göndermek zorundadır. Komisyon çalışmalarının baÅŸlangıcında, bu kurumların temsilcilerinin katılımı ile oluÅŸturulacak toplantıda görüÅŸlerini sözlü olarak da dinler.
SaÄŸlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunun çalışmasına, görev ve yetkileri ile bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin diÄŸer usûl ve esaslar, Komisyon üyesi kurumların görüÅŸleri alınarak Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
SaÄŸlık hizmetlerinin saÄŸlanma yöntemi ve saÄŸlık giderlerinin ödenmesi
MADDE 73- Bu Kanuna göre saÄŸlık hizmetleri, Kurum ile yurt içindeki veya yurt dışındaki saÄŸlık hizmeti sunucuları arasında yapılan sözleÅŸmeler yoluyla ve/veya bu Kanun hükümlerine uygun olarak genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin sözleÅŸmesiz saÄŸlık hizmeti sunucularından satın aldıkları saÄŸlık hizmeti giderlerinin ödenmesi suretiyle saÄŸlanır.
Kurum, saÄŸlık hizmet sunucularının sözleÅŸme baÅŸvurularının deÄŸerlendirilmesinde, sonuçlandırılmasında ve uygulanmasında saÄŸlık hizmeti sunucuları arasında; sözleÅŸmesiz saÄŸlık hizmeti sunucularından satın aldıkları saÄŸlık hizmeti giderlerinin ödenmesi aÅŸamasında ise genel saÄŸlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸiler arasında tarafsızlık, hakkaniyet ve açıklık ilkelerine uymak ve bunun uygulandığının izlenebileceÄŸi bir sistem kurmak ve tıbbî etik ve deontoloji kurallarına uygunluÄŸu aramak zorundadır.
Kurum, provizyon iÅŸlemlerini yürütmek üzere saÄŸlık hizmeti sunucularının mahallinde provizyon merkezi açabilir ve personel çalıştırabilir. SözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucuları, bu amaçla Kuruma uygun bağımsız mekân tahsis etmek zorundadır.
SözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucuları, genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerden sözleÅŸmeli olduÄŸu saÄŸlık hizmetleri için otelcilik hizmetleri ile öÄŸretim üyesi tarafından saÄŸlanan saÄŸlık hizmetleri dışında, herhangi bir fark ödemesi talep edemez. Otelcilik hizmeti ile öÄŸretim üyesi tarafından saÄŸlanan saÄŸlık hizmetleri için genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerden alınabilecek fark ödemesi, 72 nci maddeye göre belirlenen tutarın iki katını geçemez . Bu farkın alınabilmesi için, kiÅŸilerin fark ödemeyi kabul ettiÄŸinin yazılı olarak belgelenmesi zorunludur. Otelcilik hizmeti ile öÄŸretim üyesi tarafından saÄŸlanan saÄŸlık hizmetleri dışında veya belirlenen tavanın üzerinde fark alınması halinde, sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucularının sözleÅŸmeleri bir yıl süreyle feshedilir.
SözleÅŸmesiz saÄŸlık hizmeti sunucularından acil hallerde alınan saÄŸlık hizmeti bedeli, 72 nci madde gereÄŸi sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucuları için belirlenen bedeller esas alınarak genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilere fatura karşılığı ödenir. SözleÅŸmesiz saÄŸlık hizmeti sunucuları, acil hallerde genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerden veya Kurumdan herhangi bir fark talep edemez.
70 inci maddedeki hükümlere uyulmak ÅŸartıyla, sözleÅŸmesiz saÄŸlık hizmeti sunucularından saÄŸlık hizmeti almayı tercih eden genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilere, 72 nci madde gereÄŸi sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucuları için belirlenen bedellerin % 70'i fatura karşılığı ödenir. 70 inci madde hükümlerine uymaksızın sözleÅŸmesiz saÄŸlık hizmeti sunucularından saÄŸlık hizmeti almayı tercih eden genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilere, 72 nci madde gereÄŸi sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucuları için belirlenen bedellerin % 50'si fatura karşılığı ödenir.
SözleÅŸmesiz saÄŸlık hizmeti sunucularından satın alınan saÄŸlık hizmeti bedelinin bu maddenin dördüncü ve beÅŸinci fıkralarına göre Kurumca ödenebilmesi için; SaÄŸlık Bakanlığı veya ilgili kamu idareleri tarafından ödenecek saÄŸlık hizmetine iliÅŸkin saÄŸlık hizmeti sunucularına ruhsat veya izin verme uygulamasının olması halinde ruhsat veya izin alınmış olması, ayrıca Kurumca sözleÅŸmesiz saÄŸlık hizmeti sunucusunun ÅŸartlarının sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucusunda aranan ÅŸartlara uygun olduÄŸunun kabul edilmesi ÅŸarttır.
SaÄŸlık hizmeti sunucuları, genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin saÄŸlık hizmetlerinden yararlanmaya müstahak olup olmadığını, Kurumun elektronik veya diÄŸer ortamlarda saÄŸlayacağı yöntemlere uygun olarak kontrol etmek ve belgelemek zorundadır.
SaÄŸlık hizmeti satın alma sözleÅŸmelerinin hazırlanması ve akdedilmesi, saÄŸlık hizmeti giderlerinin ödenmesi ve bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin diÄŸer usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Genel saÄŸlık sigortası gelirlerinin kullanım amacı, kısa ve uzun vadeli sigorta kolları için yapılan saÄŸlık harcamaları
MADDE 74- Genel saÄŸlık sigortası prim gelirleri; yönetim giderleri, genel saÄŸlık sigortasından saÄŸlanan saÄŸlık hizmetleri ve diÄŸer haklar dışında baÅŸka bir amaçla kullanılamaz.
Uzun ve kısa vadeli sigorta kolları bakımından sürekli iÅŸ göremezlik, malûllük, çalışma gücü kaybı hallerinin tespiti veya bu amaçla yapılan kontroller nedeniyle oluÅŸan saÄŸlık hizmeti giderleri ile 72 nci maddeye göre, usûl ve esasları Kurumca belirlenecek gündelik ve yol giderleri, refakatçı giderleri, kısa ve uzun vadeli sigorta kolları prim gelirlerinden karşılanır.
DoÄŸal afetler veya savaÅŸ hali
MADDE 75- 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamındaki afetler ile 4/11/1983 tarihli ve 2941 sayılı Seferberlik ve SavaÅŸ Hali Kanunu gereÄŸince ilân edilen savaÅŸ halinde genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin saÄŸlık hizmetleri Kurum tarafından saÄŸlanmaya devam edilir. Ancak, afet veya savaÅŸ hallerine baÄŸlı nedenlerden dolayı Kurumca yapılan saÄŸlık hizmeti giderleri, giderlerin ödendiÄŸi takvim yılı sonu esas alınarak genel bütçeden Kuruma bir yıl içinde transfer edilir.
İşverenin, genel saÄŸlık sigortalısının ve üçüncü kiÅŸilerin sorumluluÄŸu
MADDE 76- İşveren, iÅŸ kazasına uÄŸrayan veya meslek hastalığına tutulan genel saÄŸlık sigortalısına saÄŸlık durumunun gerektirdiÄŸi saÄŸlık hizmetlerini derhal saÄŸlamakla yükümlüdür. Bu amaçla iÅŸveren tarafından yapılan ve belgelere dayanan saÄŸlık hizmeti giderleri ve 65 inci madde hükümlerine göre yapılacak masraflar Kurum tarafından karşılanır.
Birinci fıkrada belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesindeki ihmalinden veya gecikmesinden dolayı, genel saÄŸlık sigortalısının tedavi süresinin uzamasına veya malûl kalmasına veya malûllük derecesinin artmasına sebep olan iÅŸveren, Kurumun bu nedenle yaptığı her türlü saÄŸlık hizmeti giderini ödemekle yükümlüdür.
İlgili kanunları gereÄŸince saÄŸlık raporu alınması gerektiÄŸi halde saÄŸlık raporuna dayanmaksızın veya alınan raporlarda söz konusu iÅŸte çalışması tıbbî yönden elveriÅŸli olmadığı belirtildiÄŸi halde genel saÄŸlık sigortalısını çalıştıran iÅŸverenlere, bu nedenle Kurumca yapılan saÄŸlık hizmeti giderleri tazmin ettirilir.
İş kazası ile meslek hastalığı, iÅŸverenin kastı veya sigortalının iÅŸ saÄŸlığını koruma ve iÅŸ güvenliÄŸi ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hareketi sonucu olmuÅŸsa, Kurumca yapılan saÄŸlık hizmeti giderleri iÅŸverene tazmin ettirilir. İşverenin sorumluluÄŸunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır.
Hekim veya diÅŸ hekimi saÄŸlık raporu ile belli bir iÅŸte çalışamayacağı belgelenen 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamındaki kiÅŸiler bu iÅŸte çalıştırılamaz. Bu kiÅŸileri çalıştıran iÅŸverenler, genel saÄŸlık sigortalısının aynı hastalık sebebiyle Kurumca yapılan masraflarını ödemekle yükümlüdür. Bu kiÅŸiler, bir baÅŸka iÅŸverene ait iÅŸyerinde çalışmış ise, bu durumu bilerek çalıştıran iÅŸveren ile genel saÄŸlık sigortalısı, doÄŸacak masraflardan Kuruma karşı müÅŸtereken ve müteselsilen sorumludur.
Genel saÄŸlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸiler için Kurumun saÄŸlık hizmeti saÄŸlamasına veya bu kiÅŸilerin tedavi süresinin uzamasına, kastı veya kusurlu bir hareketi veya ilgili kanunlarla verilmiÅŸ bir görevi yapmaması veya savsaması nedeniyle sebep olduÄŸu mahkeme kararıyla tespit edilen üçüncü kiÅŸilere, Kurumun yaptığı saÄŸlık hizmeti giderleri tazmin ettirilir.
SözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucularının duyurulması ve saÄŸlık hizmet sunucusunu seçme serbestisi
MADDE 77- Bu Kanun gereÄŸince genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin saÄŸlık hizmetinden yararlanmak için baÅŸvuracakları yurt içinde veya yurt dışındaki sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucularının unvan, isim ve adresleri Kurumca elektronik ortamda veya diÄŸer yöntemlerle duyurulur.
Genel saÄŸlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸiler, saÄŸlık hizmeti sunucuları arasından, genel saÄŸlık sigortasıyla ilgili diÄŸer madde hükümlerine uymak ÅŸartıyla istediÄŸini seçme hakkına sahiptir.
Sağlık hizmeti sunucularının kayıt ve bildirim zorunluluğu ve kontrol yetkisi
MADDE 78- Kurum ile sözleÅŸmesi olup olmadığına bakılmaksızın tüm saÄŸlık hizmeti sunucuları, saÄŸlık hizmeti sunduÄŸu tüm kiÅŸilere ait sözleÅŸme hükümlerinde yer verilen bilgileri, belirlenen yöntemlere ve süreye uygun biçimde elektronik ortamda veya yazılı olarak Kuruma göndermek zorundadır. Bu bilgiler gönderilmeksizin talep edilen saÄŸlık hizmeti bedelleri, bilgiler gönderilinceye kadar ödenmez.
Genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸinin saÄŸlık bilgilerinin gizliliÄŸi esastır. SaÄŸlık bilgilerinin ne ÅŸekilde korunacağı, ulusal güvenlik nedeniyle saÄŸlık bilgisi paylaşıma açılmayacak kiÅŸilerin tespiti ilgili bakanlıkların önerisi üzerine Bakanlıkça tespit edilir.
Kurum, genel saÄŸlık sigortası hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili olarak iÅŸverenler, saÄŸlık hizmeti sunucuları ve diÄŸer gerçek ve tüzel kiÅŸiler nezdindeki defter, belge ve bilgileri inceleyebilir, ibrazını isteyebilir.
Kurum, bu Kanunda belirtilen görevleriyle ilgili olarak saÄŸlık hizmeti sunucularının yürüttüÄŸü hizmet ve iÅŸlemleri kontrol yetkisine sahiptir. Kurum, bu yetkisini görevlendirdiÄŸi personeli vasıtasıyla veya kamu kurumları ve özel kurumlardan hizmet satın almak suretiyle kullanabilir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Primlere İliÅŸkin Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Prim Alınması, Prime Esas Kazanç, Prim Oranları ve Asgarî İşçilik
Prim alınması zorunluluğu
MADDE 79- Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel saÄŸlık sigortası için, bu Kanunda öngörülen her türlü ödemeler ile yönetim giderlerini karşılamak üzere Kurum prim almak, ilgililer de prim ödemek zorundadır.
Kurumca tahsil edilen genel saÄŸlık sigortası primleri, tahsil edilmesini müteakip doÄŸrudan Kurum bütçesinin genel saÄŸlık sigortası kalemine aktarılır.
Prime esas kazançlar
MADDE 80 - 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançlarının hesabında;
a) Hak edilen ücretler ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeÅŸit istihkaktan o ay için yapılan ödemelerin brüt toplamı esas alınır.
b) Ölüm, doÄŸum ve evlenme yardımları, görev yollukları, kıdem tazminatı, iÅŸ sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keÅŸif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları, emekli ikramiyesi ile Bakanlıkça tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, özel saÄŸlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgarî ücretin % 30'unu geçmeyen özel saÄŸlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, görevin yerine getirilmesi için zorunlu olarak yapılan aynî yardımlar ile Bakanlıkça belirlenecek diÄŸer aynî yardımların asgarî ücretin % 30'unu geçmeyen kısmı, prime esas kazanca tâbi tutulmaz.
c) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tâbi sigortalılara ödenen döner sermaye katkı payları ve döner sermayelerden baÅŸka adla yapılan bu nitelikteki her türlü ödemeler ile ikramiyeler ve benzeri ödemelerden en yüksek Devlet memuru aylığının % 200'ünü aÅŸan kısmı prime esas kazanca tâbi tutulmaz.
Yukarıdaki fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler prime esas kazanca tâbi tutulur. DiÄŸer kanunlardaki prime tâbi tutulmaması gerektiÄŸine dair muafiyet ve istisnalar bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmaz.
Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tâbi tutulur. DiÄŸer ödemeler ise öncelikle ödendiÄŸi ayın kazancına dahil edilir ve ücret dışındaki bu ödemelerin üst sınırı aÅŸan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan baÅŸlanarak oniki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilave edilir. Toplu iÅŸ sözleÅŸmelerine tâbi iÅŸyerleri iÅŸverenlerince veya kamu idareleri veya yargı mercilerince verilen kararlara istinaden, sonradan ödenen ücret dışındaki ödemelerin hizmet akdinin mevcut olmadığı veya askıda olduÄŸu bir tarihte ödenmesi durumunda, 82 nci madde hükmü de nazara alınmak suretiyle prime esas kazancın tâbi olduÄŸu en son ayın kazancına dahil edilir. Bu durumlarda sigorta primlerinin, yukarıda belirtilen mercilerin kararlarının kesinleÅŸme tarihini izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı alınmaz ve 102 nci madde hükümleri uygulanmaz.
Saatlik, günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmış olmayıp da komisyon ücreti ve kâra katılma gibi belirsiz zaman ve tutar üzerinden ücret alan sigortalıların prim ve ödeneklerinin hesabında esas tutulacak günlük kazançları, 82 nci madde hükmüne göre belirlenen alt sınırdır.
Bir iÅŸverene tâbi olarak çalışan sigortalının belirli ücretinin dışında ayrıca yukarıdaki fıkra kapsamında ücret alması halinde, prime esas günlük kazancı bunların toplamından oluÅŸur.
Bu Kanun gereÄŸince primlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç, sigortalının, bir ay için prime esas tutulan kazancının otuzda biridir. Ancak günlük kazancın hesabına esas tutulan ay içindeki bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış sigortalının günlük kazancı, o ay için prime esas tutulan kazancının ücret aldığı gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Sigortalıların günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları, aynı zamanda, bunların prim ödeme gün sayılarını gösterir. Ancak, iÅŸveren ve sigortalı arasında kısmî süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunur. Bu ÅŸekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilir.
İşveren ve sigortalı arasında çaÄŸrı üzerine çalışmaya dayalı yazılı iÅŸ sözleÅŸmesinde taraflar arasında çalışma süresi gün, hafta ve ay olarak belirlenmemiÅŸ ise, sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı yukarıdaki fıkra hükmüne göre hesaplanır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların aylık prime esas kazançları, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak ÅŸartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. Bu sigortalılar tarafından Kurumca belirlenen sürelerde aylık prime esas kazanç beyan edilir. Ancak beyan edilen kazançta bir deÄŸiÅŸiklik olması durumunda, sigortalının yeniden beyan ettiÄŸi kazanç üzerinden hesaplanan prim tahsil edilir.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan kiÅŸi, aynı zamanda iÅŸveren ise beyan edeceÄŸi aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların kazancının en yükseÄŸinden az olamaz. Beyanda bulunmayan sigortalının primleri, prime esas asgarî aylık kazanç üzerinden hesap ve tahsil edilir. Beyanda bulunmayan veya beyan ettiÄŸi kazancın düÅŸük olduÄŸu tespit edilen sigortalıların prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak beyan edilen kazançla arasındaki farkın primi 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir.
Sigortalı olmayı gerektiren ÅŸekilde birden fazla iÅŸte çalışılması halinde, bu Kanun gereÄŸince alınacak primlerine esas tutulacak aylık ve günlük kazancının tespitinde, yalnızca bu Kanunun 53 üncü maddesine göre belirlenen 4 üncü maddenin ilgili bendi kapsamındaki iÅŸlerden elde ettiÄŸi aylık ve günlük kazanç tutarı ayrı ayrı dikkate alınır ve primler buna göre hesaplanır.
Yalnızca genel saÄŸlık sigortasına tâbi olanlar bakımından prime esas aylık kazancın tespitinde; 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde sayılan kiÅŸiler için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının iki katının otuz günlük tutarı, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kiÅŸiler için asgarî ücret, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (e) bendi ile 5 inci maddenin (f) bendinde belirtilen kiÅŸiler için ise prime esas asgarî kazanç tutarı esas alınır.
Bu maddenin uygulamasına iliÅŸkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Prim oranları ve Devlet katkısı
MADDE 81- Bu Kanun gereğince alınacak sigorta prim oranları aşağıdaki şekildedir:
a) Malûllük, yaÅŸlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 11'i iÅŸveren hissesidir.
b) Bu Kanunda belirtilen fiilî hizmet zammı uygulanan iÅŸlerde çalışan sigortalılar için uygulanacak malûllük, yaÅŸlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, (a) bendinde belirtilen % 20 oranının, her yıl için 40 ıncı maddeye göre eklenen fiilî hizmet gün sayısının 360'a bölümü sonucu bulunacak oranda artırılması suretiyle belirlenir. Bu ÅŸekilde bulunan oran ile (a) bendinde belirtilen % 20 oranı arasındaki farka ait primin tamamı iÅŸveren tarafından ödenir.
c) Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan iÅŸin iÅŸ kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiÄŸi tehlikenin ağırlığına göre % 1 ilâ % 6,5 oranları arasında olmak üzere, 83 üncü maddeye göre Kurumca belirlenir. Bu primin tamamını iÅŸveren öder.
d) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen öÄŸrenciler ile (e) bendinde belirtilen kursiyerler için prim oranı prime esas kazançlarının % 1'idir. Kursiyerlerin prime esas günlük kazançlarının hesaplanmasında prime esas günlük kazanç alt sınırı dikkate alınır. Aday çırak, çırak ve meslekî eÄŸitim gören öÄŸrencilerin prime esas kazancı ilgili kanunlarında belirtilen ÅŸekilde uygulanır.
e) YaÅŸlılık aylığı almakta iken bu Kanuna tâbi bir iÅŸte çalışanlara uygulanacak sosyal güvenlik destek primi oranı (a), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen prim oranlarının toplamı kadardır. Sigortalı ve iÅŸveren hissesi bu bentlerde belirtilen oranlardadır.
f) Genel saÄŸlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için 82 nci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanan prime esas kazancın % 12,5'idir. Bu primin % 5'i sigortalı, % 7,5'i ise iÅŸveren hissesidir. Yalnızca genel saÄŸlık sigortasına tâbi olanların genel saÄŸlık sigortası primi, prime esas kazancın % 12'sidir.
g) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar (a), (c) ve (f) bentlerindeki prim oranlarının toplamı üzerinden, ÅŸayet sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışıyorlar ise (e) bendinde belirtilen prim oranlarının toplamı üzerinden primlerini öderler.
Devlet, sigortalının prime esas kazancı esas alınarak; malûllük, yaÅŸlılık ve ölüm sigortaları için % 5 oranında; genel saÄŸlık sigortası için ise % 3 oranında katkı yapar. Devlet katkısı, Kurumun ay itibarıyla tahsil ettiÄŸi malûllük, yaÅŸlılık ve ölüm sigortaları ile genel saÄŸlık sigortası priminin dörtte biri olarak hesaplanır. Devlet katkısının ödenmesine iliÅŸkin usûl ve esaslar, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir.
Günlük kazanç sınırları
MADDE 82- Bu Kanun gereÄŸince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır.
Günlük kazançları yukarıdaki fıkrada belirtilen alt sınırın altında olan sigortalılar ile ücretsiz çalışan sigortalıların günlük kazançları alt sınır üzerinden, günlük kazançları üst sınırdan fazla olan sigortalıların günlük kazançları da üst sınır üzerinden hesaplanır.
İkinci fıkraya göre sigortalının kazancı alt sınırın altında ise bu kazanç ile alt sınır arasındaki farka ait sigorta primleri ile ücretsiz çalışan sigortalılara ait sigorta primlerinin tümünü iÅŸveren öder.
Sigortalıların bu Kanunun 53 üncü maddesine göre belirlenen aynı sigortalılık haline tâbi olacak ÅŸekilde birden fazla iÅŸte çalışması nedeniyle Kuruma ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aÅŸarsa, aÅŸan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödenir. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz ödenmez.
Kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesi ve işkollarının ve işlerin tehlike sınıf ve derecelerinin belirlenmesi
MADDE 83- Kısa vadeli sigorta kolları primi, yapılan iÅŸin iÅŸ kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiÄŸi tehlikenin ağırlığına göre tespit edilir. İş kolları tehlikenin ağırlığına göre sınıflara, bu sınıflar da özel iÅŸ ÅŸartlarına ve tehlikeyi önlemek için alınmış olan tedbirlere göre derecelere ayrılır. Hangi iÅŸ kollarının hangi tehlike sınıfına girdiÄŸi, tehlike sınıf ve derecesine ait prim oranlarının ve tehlike derecelerinin belirlenmesinde uygulanacak esaslar, ilgili bakanlıkların görüÅŸleri de alınarak Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüÄŸe konulacak bir tarife ile tespit edilir. Prim tarifesi gerekli görülürse aynı usûlle deÄŸiÅŸtirilebilir.
Yapılan iÅŸin birinci fıkrada belirtilen tarifeye göre hangi tehlike sınıf ve derecesine girdiÄŸi ve ödenecek kısa vadeli sigorta kolları primi oranı Kurumca belirlenerek iÅŸverene ve 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara tebliÄŸ edilir. İş kazasını ve meslek hastalığını önleyecek tedbirler hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun bulunmadığı tespit edilen iÅŸler, Kurumca daha yüksek primli derecelere konulabilir.
Kurum, iÅŸyerinin tespit edilmiÅŸ bulunan tehlike sınıf ve derecesini yaptıracağı incelemelere dayanarak kendiliÄŸinden veya iÅŸverenin ya da 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların isteÄŸi üzerine deÄŸiÅŸtirebilir. Kurumca yapılacak deÄŸiÅŸikliklere iliÅŸkin kararın takvim yılından en az bir ay önce iÅŸverene, iÅŸveren tarafından deÄŸiÅŸiklik isteÄŸinin de takvim yılından en az iki ay önce Kuruma bildirilmesi ÅŸarttır.
Böylece karara baÄŸlanacak deÄŸiÅŸiklikler, karar veya istekten sonraki takvim yılı başında yürürlüÄŸe girer.
İşverenler ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlar, tehlike sınıf ve derecesi ile prim oranı hakkında Kurumca yapılacak yazılı bildirimi aldıktan sonra bir ay içinde Kuruma itiraz edebilir. Kurum, bu itirazı inceleyerek en geç üç ay içinde karara baÄŸlayarak sonucunu itiraz edene bildirir. İlgililer, Kurumun kararı üzerine, kararın tebliÄŸ tarihinden itibaren bir ay içinde yetkili mahkemeye baÅŸvurabilir. Kuruma itiraz edilmesi veya mahkemeye baÅŸvurulması, primlerin takip ve tahsilini durdurmaz.
İşverenin veya 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların itirazı; iÅŸyerinin tehlike sınıfı ve derecesi ile kısa vadeli sigorta kolları prim oranının tebliÄŸine iliÅŸkin yazının iÅŸverence veya 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlar tarafından tebellüÄŸünden itibaren bir ay içinde yapılmış ise, deÄŸiÅŸtirilen iÅŸ kolu kodu ve tehlike sınıfı ile tehlike derecesinin hatalı uygulandığı tarihten, bir aylık süre dışında yapılmış ise, itirazın Kurum kayıtlarına intikali tarihini izleyen yılbaşından, üçüncü fıkrada belirtilen sürelerin aşılması durumunda ise, Kurumca yapılacak deÄŸiÅŸikliÄŸe iliÅŸkin kararın tebliÄŸini izleyen takvim yılı başından geçerli olarak uygulanır.
Bu deÄŸiÅŸiklik nedeniyle tehlike sınıf ve derecesinin yükselmesi halinde, kararın iÅŸverene veya 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara tebliÄŸ edildiÄŸi tarih ile yürürlük tarihi arasındaki süreye iliÅŸkin kısa vadeli sigorta kollarına ait prim farkının tebliÄŸi tarihini takip eden bir ay içerisinde Kuruma ödenmesi halinde, fark prim için gecikme cezası ve gecikme zammı alınmaz. Aksi takdirde, fark primi 89 uncu madde uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil olunur. Tehlike sınıf ve derecesinin düÅŸmesi halinde ise, kısa vadeli sigorta kolları sigortası prim farkı, iÅŸverenin varsa borçlarına mahsup edilir, yoksa iade edilir. Bir ay içinde iade edilmesi halinde faiz ödenmez.
Tehlike sınıf ve derecelerini etkileyebilecek değişiklikler
MADDE 84- İşverenler ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlar, tehlike sınıf ve derecesini etkileyebilecek her türlü deÄŸiÅŸikliÄŸi bir ay içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirim üzerine Kurum, yaptıracağı incelemeler sonunda tehlike sınıf ve derecesini deÄŸiÅŸtirebilir. Tehlike sınıf ve derecesini etkileyebilecek deÄŸiÅŸiklik bir ay içinde bildirilirse bu konuda Kurumca verilecek karar, deÄŸiÅŸikliÄŸin meydana geldiÄŸi tarihten sonraki ay başından baÅŸlanarak uygulanır.
Tehlike sınıf ve derecesini etkileyebilecek deÄŸiÅŸiklik bir ay içinde bildirilmezse;
a) Tehlike sınıfı yükseliyorsa, deÄŸiÅŸikliÄŸin meydana geldiÄŸi,
b) Tehlike sınıfı düÅŸüyorsa, deÄŸiÅŸikliÄŸin Kurumca öÄŸrenildiÄŸi,
tarihler esas alınmak ve bu tarihlerden sonraki ay başından itibaren uygulanmak üzere, Kurumca karar alınır ve ilgililere tebliÄŸ olunur.
Asgarî iÅŸçilik uygulaması
MADDE 85- İşverenin, iÅŸin emsaline, niteliÄŸine, kapsam ve kapasitesine göre iÅŸin yürütümü açısından gerekli olan sigortalı sayısının, çalışma süresinin veya prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunduÄŸunun tespiti halinde, iÅŸin yürütümü açısından gerekli olan asgarî iÅŸçilik tutarı; yapılan iÅŸin niteliÄŸi, kullanılan teknoloji, iÅŸyerinin büyüklüÄŸü, benzer iÅŸletmelerde çalıştırılan sigortalı sayısı, ilgili meslek veya kamu kuruluÅŸlarının görüÅŸü gibi unsurlar dikkate alınarak tespit edilir. Söz konusu tespitler, Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiÅŸ memurları tarafından yapılır.
Kamu idareleri, döner sermayeli kuruluÅŸlar ile bankalar tarafından ihale mevzuatına göre yaptırılan iÅŸlerden ve özel nitelikteki inÅŸaat iÅŸlerinden dolayı bu iÅŸleri yapan iÅŸveren tarafından yeterli iÅŸçilik bildirilmiÅŸ olup olmadığı Kurumca araÅŸtırılır. Bu araÅŸtırma sonucunda yeterli iÅŸçiliÄŸin bildirilmemiÅŸ olduÄŸu anlaşılırsa, eksik bildirilen iÅŸçilik tutarı üzerinden hesaplanan prim tutarı, 89 uncu madde gereÄŸi hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte bir ay içinde ödenmek üzere iÅŸverene tebliÄŸ edilir. TebliÄŸ edilen prim ve gecikme cezası ve gecikme zammının ödendiÄŸi veya ödeneceÄŸinin iÅŸveren tarafından yazılı olarak taahhüt edilmesi halinde borç kesinleÅŸir. Kuruma verilecek taahhütnamede üstlenilen ödeme yükümlülüÄŸünün yerine getirilmemesi halinde, iÅŸveren hakkında 88 inci ve 89 uncu maddeler uyarınca iÅŸlem yapılır. TebliÄŸ edilen prim ve gecikme cezası ve gecikme zammının ödenmemesi, taahhütname verilmemesi veya Kurumca iÅŸyerinin denetlenmesine gerek görülmesi durumunda Kurumca inceleme yapılır.
Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasında belirtilen usûllerle Kuruma bildirilmediÄŸi tespit edilen asgarî iÅŸçilik tutarı üzerinden Kurumca re'sen tahakkuk ettirilen sigorta primleri, 88 inci ve 89 uncu maddeler dikkate alınarak iÅŸverene tebliÄŸ edilir. İşveren, tebliÄŸ edilen prim borcuna karşı tebliÄŸ tarihinden itibaren bir ay içinde Kuruma itiraz edebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazın reddi halinde iÅŸveren, kararın tebliÄŸ tarihinden itibaren bir ay içinde yetkili iÅŸ mahkemesine baÅŸvurabilir. Mahkemeye baÅŸvurulması, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmaz.
Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiÅŸ memurlarınca, Kuruma asgarî iÅŸçilik tutarının bildirilmediÄŸi tespit edilen iÅŸyerleri hakkında ayrıca 102 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi ile (e) bendinin (4) numaralı alt bendi uyarınca idarî para cezası uygulanır.
Kamu idareleri, döner sermayeli kuruluÅŸlar ile bankalar, bu maddenin uygulanmasıyla ilgili Kurumca istenilecek bilgileri ve belgeleri yazılı olarak en geç bir ay içinde vermeye mecburdur.
Kuruma yeterli iÅŸçilik tutarının bildirilmiÅŸ olup olmadığının araÅŸtırılmasında, iÅŸin yürütümü için gerekli olan asgarî iÅŸçilik tutarının tespitinde dikkate alınacak asgarî iÅŸçilik oranlarının saptanması ve asgarî iÅŸçilik oranlarına vaki itirazların incelenerek karara baÄŸlanması amacıyla Kurum bünyesinde; Kurum teknik elemanlarından dört üye, Yönetim Kurulunda temsil edilen iÅŸçi ve iÅŸveren konfederasyonlarınca görevlendirilecek iki üye, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinden bir üye olmak üzere toplam yedi teknik elemandan oluÅŸan, Asgarî İşçilik Tespit Komisyonu kurulur.
Kurumca gerek görüldüÄŸünde, aynı esaslara göre birden fazla Asgarî İşçilik Tespit Komisyonu kurulabilir. Komisyon salt çoÄŸunlukla toplanır ve kararlar en az dört üyenin aynı yöndeki oyu ile alınır. Kurum dışındaki üyelerin üst üste üç toplantıya, son altı ay içinde ise beÅŸ toplantıya katılmaması halinde, toplantıya katılmayan üyeyi görevlendiren konfederasyonların yerine, üye sayısı bakımından en yüksek bir sonraki konfederasyondan üye davet edilir.
Asgarî İşçilik Tespit Komisyonuna Kurum dışından görevlendirilenlere, katıldıkları her toplantı günü için (2500) gösterge rakamının memur aylıklarının hesabında kullanılan katsayı ile çarpılarak bulunacak tutarı üzerinden huzur hakkı Kurumca ödenir.
Asgarî İşçilik Tespit Komisyonunun çalışma usûl ve esasları, Komisyonda görev alacak teknik elemanların nitelikleri, asgarî iÅŸçilik tespitinde uygulanacak yöntem, verilerin belirlenmesi, tamamlanmış veya devam etmekte olan iÅŸlerle ilgili yapılacak yerinde tespit kriterleri ile bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin diÄŸer usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
İKİNCİ BÖLÜM
Prim Belgeleri ve Primlerin Ödenmesi
Prim belgeleri ve işyeri kayıtları
MADDE 86- İşveren bir ay içinde 4 üncü ve 5 inci maddeye tâbi çalıştırdığı sigortalıların ve sosyal güvenlik destek primine tâbi sigortalıların;
a) Ad ve soyadlarını, T.C. kimlik numaralarını,
b) 80 inci maddeye göre hesaplanacak prime esas kazançlarını,
c) Prim ödeme gün sayıları ile prim tutarlarını,
gösteren ve örneÄŸi Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenen asıl veya ek aylık prim ve hizmet belgesini, ait olduÄŸu ayı takip eden ayın yirmibeÅŸinci gününün sonuna kadar Kuruma vermekle veya sigortalı çalıştırmadığı takdirde, bu hususu sigortalı çalıştırmaya son verdiÄŸi tarihten itibaren, onbeÅŸ gün içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdür.
İşveren, iÅŸyeri sahipleri; iÅŸyeri defter, kayıt ve belgelerini ilgili olduÄŸu yılı takip eden yıl başından baÅŸlamak üzere on yıl süreyle, kamu idareleri otuz yıl süreyle, tasfiye ve iflâs idaresi memurları ise görevleri süresince, saklamak ve Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarınca istenilmesi halinde onbeÅŸ gün içinde ibraz etmek zorundadır.
İşverenin, sigortalıyı, 4857 sayılı İş Kanununun 7 nci maddesine göre baÅŸka bir iÅŸverene iÅŸ görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devretmesi halinde, sigortalıyı devir alan, geçici iÅŸ iliÅŸkisi süresine iliÅŸkin birinci fıkrada belirtilen belgelerin aynı süre içinde iÅŸverene ait iÅŸyerinden Kuruma verilmesinden, iÅŸveren ile birlikte müteselsilen sorumludur.
Ay içinde bazı iÅŸgünlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediÄŸi beyan edilen sigortalıların, otuz günden az çalıştıklarını ispatlayan belgelerin iÅŸverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesine eklenmesi ÅŸarttır. Kamu idareleri ile toplu iÅŸ sözleÅŸmesi imzalanan iÅŸyerlerinde bu ÅŸart aranmaz.
Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayılmaması halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait aylık prim ve hizmet belgesi Kurumca re'sen düzenlenir ve muhteviyatı primler, bu Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.
Sigortalıyı çalıştıran iÅŸveren ile alt iÅŸveren ve iÅŸ görme edimini yerini getirmek üzere sigortalıyı geçici olarak devralan iÅŸveren; aylık prim ve hizmet belgesinin Kurumca onaylanan bir nüshasını sigortalının çalıştığı iÅŸyerinde, birden ziyade iÅŸyeri olması halinde ise sigortalının çalıştığı her iÅŸyerinde ayrı ayrı olmak üzere, Kuruma verilmesi gereken sürenin son gününü takip eden günden baÅŸlanarak, müteakip belgenin verilmesi gereken sürenin sonuna kadar, sigortalılar tarafından görülebilecek bir yere asmak zorundadır.
Fiilen veya iÅŸyeri kayıtlarından tespit edilecek her türlü bilgiden veya kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden çalıştığı anlaşılan sigortalılara ait olup, bu Kanun uyarınca Kuruma verilmesi gereken belgelerin yapılan tebligata raÄŸmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde, bu belgeler Kurumca re'sen düzenlenir ve muhteviyatı sigorta primleri Kurumca tespit edilerek iÅŸverene tebliÄŸ edilir. İşveren, bu maddeye göre tebliÄŸ edilen prim borcuna karşı tebliÄŸ tarihinden itibaren bir ay içinde, ilgili Kurum ünitesine itiraz edebilir. İtiraz, takibi durdurur. İtirazın reddi halinde, iÅŸveren kararın tebliÄŸ tarihinden itibaren bir ay içerisinde yetkili iÅŸ mahkemesine baÅŸvurabilir. Yetkili mahkemeye baÅŸvurulması, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmaz. Mahkemenin Kurum lehine karar vermesi halinde, 88 inci ve 89 uncu maddelerin prim borcuna iliÅŸkin hükümleri uygulanır.
Aylık prim ve hizmet belgesi iÅŸveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiÄŸi yılın sonundan baÅŸlayarak beÅŸ yıl içerisinde iÅŸ mahkemesine baÅŸvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.
Sigortalının çalıştığı bir veya birden fazla iÅŸte, bu Kanunda yazılı ÅŸartları yerine getirmiÅŸ olmasına raÄŸmen, kendisi için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin iÅŸveren tarafından verilmediÄŸi veya verilen aylık prim ve hizmet belgesinde kazançların veya prim ödeme gün sayılarının eksik gösterildiÄŸi Kurumca tespit edilirse, hastalık ve analık sigortalarından gerekli ödemeler yapılır.
Bu maddede belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, 102 nci maddeye göre iÅŸlem yapılır.
Kamu idarelerinde iÅŸyerinin özelliÄŸi nedeniyle prim belgelerinin farklı sürelerde verilme zamanını belirlemeye, Kurum yetkilidir. Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usûl ve esaslar ile belgelerin içerik ve ÅŸekli, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Prim ödeme yükümlüsü
MADDE 87- Bu Kanunun uygulanmasında kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası ve isteğe bağlı sigorta bakımından;
a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine ve 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tâbi olanlar ile bu kapsamda sayılan kiÅŸilerden sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlar için bunların iÅŸverenleri,
b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi olanlar ile bu kapsamda sayılan kiÅŸilerden sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlar, isteÄŸe baÄŸlı sigortalı olanlar ve 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde sayılan kiÅŸilerin kendileri,
c) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde sayılan kiÅŸiler için primi yılı merkezî yönetim bütçesinden karşılanmak üzere ilgili kamu idareleri,
d) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde sayılan kiÅŸiler ile 5 inci maddenin (e) ve (f) bentlerinde belirtilenler için Türkiye İş Kurumu,
e) 5 inci maddenin (b) bendinde belirtilen aday çırak, çırak ve iÅŸletmelerde meslekî eÄŸitim görenler ile meslek liselerinde zorunlu staja tâbi tutulan öÄŸrenciler için Milli EÄŸitim Bakanlığı veya bu öÄŸrencilerin eÄŸitim gördükleri okullar, yüksek öÄŸrenim sırasında zorunlu staja tâbi tutulan öÄŸrenciler için öÄŸrenim gördükleri yüksek öÄŸretim kurumu,
f) 5 inci maddenin (c) bendine tâbi olanlar için iÅŸverenleri veya kendileri,
prim ödeme yükümlüsüdür.
Primlerin ödenmesi
MADDE 88- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalıları çalıştıran iÅŸveren, bir ay içinde çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden bu Kanun gereÄŸince hesaplanacak sigortalı hissesi prim tutarlarını ücretlerinden keserek ve kendisine ait prim tutarlarını da bu tutara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar Kuruma öder.
Hak edilen ancak, ödenmemiÅŸ olan ücretler üzerinden hesaplanacak primler hakkında da birinci fıkradaki hüküm uygulanır.
60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (b), (c), (d) ve (g) bentleri gereÄŸi genel saÄŸlık sigortalısı sayılanlar için, her ay otuz tam gün genel saÄŸlık sigortası primi ödenmesi zorunludur.
87 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen yükümlüler, her aya ait primlerini takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler. Bunlardan sosyal güvenlik destek primine tâbi olanların primleri, aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilir. Bu kiÅŸiler primlerini en fazla 360 günle sınırlı olmak üzere peÅŸin olarak erken ödeyebilir. Erken ödeme halinde erken ödenen her gün için 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun Ek 1 inci maddesine göre erken ödeme indirimi hükümleri uygulanır. Ancak yapılan erken ödeme indirimi, prime esas kazançtan indirilmez. Erken ödemede sigortalılık süresi, sigorta priminin ait olduÄŸu her ayın ilk gününden itibaren, prim ödeme gün sayısına dahil edilir. Erken ödeme yapılan ve prim ödeme gün sayısına dahil edilmeyen sürede isteÄŸe baÄŸlı sigortalılığın sona ermesi halinde, sigortalılık süresine sayılmayan günlere ait primler, ilgililere iade edilir.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanların, her ay için otuz tam gün prim ödemesi zorunludur. Bu kapsamdaki sigortalılardan, bu Kanuna göre tescilleri yapıldığı halde, beÅŸ yılı aÅŸan süreye iliÅŸkin prim borcu bulunanların, bu sürelere iliÅŸkin prim borçlarının Kurumca yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde ödenmemesi halinde, daha önce prim ödemesi bulunan sigortalının ödediÄŸi primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle, prim ödemesi bulunmayan sigortalının ise tescil tarihi itibariyle sigortalılığı durdurulur. Prim borcunun ait olduÄŸu süreler sigortalılık süresi olarak deÄŸerlendirilmez ve bu sürelere iliÅŸkin Kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez. Ancak, sigortalı ya da hak sahipleri daha sonra müracaatları tarihindeki 80 inci maddenin dokuzuncu fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarını, tebliÄŸ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak deÄŸerlendirilir.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıları çalıştıran iÅŸverenler, çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden bu Kanun gereÄŸince hesaplanacak prim tutarlarını ücretlerinden keserek ve kendisine ait prim tutarlarını da bu tutara ekleyerek, en geç ödemenin yapıldığı tarihi takip eden onbeÅŸ gün içinde Kuruma öderler.
87 nci maddenin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentlerinde belirtilen yükümlüler, her aya ait primleri ilgili ayı takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler.
Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz.
Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanların prim borçları, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek ÅŸartıyla % 1 ilâ % 3 oranları arasında olmak üzere kesinti yapılmak suretiyle tahsil etmeye Kurum yetkilidir.
Prim borçları katma deÄŸer vergisi iade alacağından mahsubu suretiyle de ödenebilir. Bu takdirde katma deÄŸer vergisi iade hakkı sahibi kendisinin, mal veya hizmet satın aldığı veya iÅŸtirak veya ortaklık iliÅŸkisi içinde bulunduÄŸu iÅŸverenlerin prim borçları için de mahsup talep edebilir. Bu iÅŸverenlerin mahsup talebinde bulundukları ayda muaccel olan prim borçlarının birinci fıkrada belirtilen ödeme sürelerini izleyen onbeÅŸ gün içinde mahsup suretiyle ödenmesi halinde, yasal süresi içinde ödendiÄŸi kabul edilir. Ancak prim borçlarının katma deÄŸer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi talebinde bulunulduÄŸu halde, süresinde mahsup edilemeyen veya eksik mahsup edilen prim borçları için birinci fıkrada belirtilen ödeme sürelerini izleyen günden baÅŸlanarak gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanır. Kurum, Maliye Bakanlığının uygun görüÅŸü ile bu uygulamadan faydalanacak iÅŸverenleri; iÅŸtigal konusu, iÅŸletme türü ve iÅŸletme büyüklüÄŸü itibariyle belirlemeye ve lehine mahsup talebinde bulunulan iÅŸverenlerin prim borcu ödeme süresini otuz günü aÅŸmamak üzere uzatmaya yetkilidir.
Kurum, prim ve her türlü alacaklarını, iÅŸverenlere olan borçlarından mahsup etmek suretiyle tahsil etmeye yetkilidir.
Primlerin özel ödeme ÅŸekilleri kullanılmak suretiyle ödenmesi zorunluluÄŸunu getirmeye ve primlerin yatırılacağı tahsilât kuruluÅŸlarını belirlemeye Kurum yetkilidir.
Kurumun süresi içinde ödenmeyen prim ve diÄŸer alacaklarının tahsilinde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci, 102 nci ve 106 ncı maddeleri hariç, diÄŸer maddeleri uygulanır. Kurum, Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkında Kanunun uygulanmasında Maliye Bakanlığı ile diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸları ve mercilere verilen yetkileri kullanır.
Kurumun prim ve diÄŸer alacaklarının tahsilinde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulamasından doÄŸacak uyuÅŸmazlıkların çözümlenmesinde Kurumun alacaklı biriminin bulunduÄŸu yer iÅŸ mahkemesi yetkilidir. Yetkili iÅŸ mahkemesine baÅŸvurulması alacakların takip ve tahsilini durdurmaz.
Kurumun sigorta primleri ve diÄŸer alacakları haklı bir sebep olmaksızın bu Kanunda belirtilen sürelerde ödenmez ise, kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kiÅŸiliÄŸi haiz diÄŸer iÅŸverenlerin üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri, görevleri ile ilgili olarak Kuruma karşı iÅŸverenleri ile birlikte müÅŸtereken ve müteselsilen sorumludur.
Kurum, kamu idarelerinde iÅŸyerinin özelliÄŸi nedeniyle primlerin farklı zamanlarda ödeme süresini belirlemeye yetkilidir. Prim alacaklarının tahsili için en geç bir yıl içinde icra yoluna baÅŸvurmayan Kurum yetkili personeli hakkında genel hükümlere göre kovuÅŸturma yapılır.
Miktarı Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen tutarı geçen ve yurt dışına çıkış yasağı konulacağına dair ihtar tebliÄŸ edilmesine raÄŸmen, borcunu ödemeyen iÅŸverenlerin kendileri veya kanunî temsilcileri hakkında Kurumun talebi üzerine, 5682 sayılı Pasaport Kanununun 22 nci maddesi hükümleri uygulanır.
Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usûl ve esaslar ile haklı sebebin neler olduÄŸu, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Prim borçlarına halef olma, gecikme cezası ve gecikme zammı ile iadesi gereken primler
MADDE 89- Sigortalıların çalıştırıldığı iÅŸyeri aktif ve pasif deÄŸerleri ile birlikte baÅŸka bir iÅŸyeri ile birleÅŸir, devredilir veya intikal ederse, eski iÅŸverenin Kuruma olan sigorta primi ile gecikme cezası ve gecikme zammı ve faiz dahil tüm borçlarından, aynı zamanda yeni iÅŸveren de müÅŸtereken ve müteselsilen sorumludur. Bu hükme aykırı sözleÅŸme hükümleri Kuruma karşı geçersizdir.
Kurumun prim ve diÄŸer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı sürenin bittiÄŸi tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için % 3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılır. Ayrıca, her ay için bulunan tutarlara ödeme süresinin bittiÄŸi tarihten baÅŸlamak üzere borç ödeninceye kadar her ay için ayrı ayrı Hazine MüsteÅŸarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileÅŸik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanır. Ancak, ödemenin yapıldığı ay için gecikme zammı günlük hesaplanır. Bakanlar Kurulu, ilk üç ay için uygulanan gecikme cezası oranını iki katına kadar artırmaya veya bu oranı % 1 oranına kadar indirmeye, yeniden kanunî oranına getirmeye ve uygulama tarihini belirlemeye yetkilidir. Dava ve icra takibi açılmış olsa bile, prim ve diÄŸer Kurum alacaklarının ödenmemiÅŸ kısmı için gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilir.
Yanlış veya yersiz alınmış olduÄŸu tespit edilen primler, alındıkları tarihten on yıl geçmemiÅŸ ise, hisseleri oranında iÅŸverenlere, sigortalılara, isteÄŸe baÄŸlı sigortalılara veya genel saÄŸlık sigortalılarına veya hak sahiplerine kanunî faizi ile birlikte geri verilir. Kanunî faiz, primin Kuruma yatırıldığı tarihi takip eden ay başından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için hesaplanır. Ancak Borçlar Kanununun 65 inci maddesi hükmü saklıdır.
Prim iadesi nedeniyle sigortalıların, isteÄŸe baÄŸlı sigortalıların, genel saÄŸlık sigortalılarının aylık, gelir, ödenek ve saÄŸlık hizmetlerinden yararlanma ÅŸartlarını yitirmeleri durumunda, bu Kanuna göre ödenen aylık, gelir ve ödenekler ile saÄŸlanan saÄŸlık hizmetleri durdurulur. Yanlış veya yersiz yapılan masraflar 96 ncı madde hükümlerine göre ilgililerden geri alınır.
İlişiksizlik belgesinin aranması
MADDE 90- Kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluÅŸlar ve bankalar, ihale yolu ile yaptırılan her türlü iÅŸleri üzerine alanları ve bunların adreslerini onbeÅŸ gün içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdür.
İşverenlerin hak ediÅŸlerinin, Kuruma ihale konusu iÅŸin yapıldığı süreye iliÅŸkin prim ve her türlü borçlarının olmaması kaydıyla ödenmesi, kesin teminatlarının ise ihale konusu iÅŸle ilgili olarak Kuruma borçlarının bulunmadığının tespit edilmesinden sonra iadesi esastır.
Hak ediÅŸlerin ödenmesi ve prim borçlarının teminata karşılık tutulmasına iliÅŸkin iÅŸlemlerin usûl ve esasları, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle tespit edilir.
Valilikler, belediyeler, il özel idareleri ve ruhsat vermeye yetkili diÄŸer merciler tarafından, geçici iskân veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce ilgililerden yapılan inÅŸaat dolayısıyla; diÄŸer kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluÅŸlar ve bankaların, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek iÅŸlemlerinde Kuruma borçlarının bulunmadığına dair Kurumca düzenlenmiÅŸ bir belgenin istenmesi zorunludur.
Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden hak ediÅŸ ödenmesi, kesin teminatın iade edilmesi veya geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diÄŸer iÅŸlemlerin gerçekleÅŸtirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre idarî ve cezaî iÅŸlem yapılır.
Afet durumunda belgelerin verilme süresi ve primlerin ertelenmesi
MADDE 91- İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uÄŸrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören iÅŸverenler ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar, bu durumu belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiÄŸi tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları ve prim ödeme aczine düÅŸtüklerinin, yapılacak inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuÅŸ mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiÄŸi tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiÄŸi tarihten itibaren bir yıla kadar Kurumca ertelenebilir.
Birinci fıkrada belirtilen durumlarda, afetin meydana geldiÄŸi ayda verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiÄŸi ayı takip eden üç ay içinde Kuruma verildiÄŸi takdirde, süresinde verilmiÅŸ sayılır.
15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun uyarınca genel hayatı etkilediÄŸine karar verilen afetler nedeniyle, afet bölgesinde doÄŸrudan veya dolaylı olarak zarar gören iÅŸverenlerle sigortalı ve hak sahiplerinin bu Kanuna göre vermekle yükümlü oldukları belgelerin verilme süresi ile ödenmesi gereken primlerin ve diÄŸer Kurum alacaklarının ödeme sürelerini bu Kanundaki sürelere baÄŸlı olmaksızın, afet bölgesindeki ÅŸartları ve geliÅŸmeleri göz önünde tutarak belirlemeye ve ertelemeye Kurum yetkilidir.
Prim borcunun ertelendiÄŸi sürede zamanaşımı iÅŸlemez ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaz.
BEŞİNCİ KISIM
Ortak ve ÇeÅŸitli Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Ortak Hükümler
Sigortalılığın zorunlu oluÅŸu, sona ermesi ve sosyal güvenlik sicil numarası
MADDE 92- Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel saÄŸlık sigortası kapsamındaki kiÅŸilerin sigortalı olması zorunludur. Bu Kanunda yer alan sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak veya baÅŸkasına devretmek için sözleÅŸmelere konulan hükümler geçersizdir.
Bu Kanuna göre alınacak sigorta primleri ve idarî para cezalarının ödenmesi için, Kurumca iÅŸverene yapılacak bildirim üzerine prim borçları ve idarî para cezaları ödenmezse, Kurumca düzenlenen prim borcunu ve idarî para cezasını gösteren belgeler resmî dairelerin usûlüne göre düzenledikleri belgeler hükmündedir.
Sigortalılık, bu Kanunda sayılan sigortalı sayılma ÅŸartlarının kaybedilmesi veya ölüm halinde sona erer.
Sigortalılar, isteÄŸe baÄŸlı sigortalılar ile bunların hak sahiplerinin; genel saÄŸlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin tescil ve diÄŸer tüm iÅŸlemlerinde sosyal güvenlik sicil numarası olarak Türk vatandaÅŸları için T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklu kiÅŸiler için ise Kurumca verilecek sosyal güvenlik sicil numarası kullanılır.
Devir, temlik ve Kurum alacaklarında zamanaşımı
MADDE 93- Bu Kanun gereÄŸince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, saÄŸlık hizmeti sunucularının genel saÄŸlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doÄŸan alacakları, devir ve temlik edilemez.
Kurumun prim ve diÄŸer alacakları ödeme süresinin dolduÄŸu tarihi takip eden takvim yılı başından baÅŸlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir. Kurumun prim ve diÄŸer alacakları, hizmet tespiti veya asgarî iÅŸçilik uygulaması nedeniyle doÄŸmuÅŸ ise zamanaşımı süresi; mahkeme kararının kesinleÅŸme tarihinden, Kurum veya diÄŸer kamu idarelerinin denetim ve kontrolle görevlendirilen memurları tarafından yapılan tespitler sonucunda doÄŸmuÅŸ ise rapor tarihinden veya bu idareler tarafından düzenlenen belgelerden doÄŸmuÅŸ ise belgenin Kuruma intikal ettiÄŸi tarihi takip eden yıl başından itibaren beÅŸ yıl olarak uygulanır. Ancak, bu durumda zamanaşımı süresi on yıldan az olamaz. Bu alacaklar için gecikme cezası ve gecikme zammı, alacağın ait olduÄŸu ayın veya dönemin sonundan itibaren uygulanır.
Bu Kanuna dayanılarak Kurumca açılacak tazminat ve rücû davaları, on yıllık zamanaşımına tâbidir. Zamanaşımı tarihi; rücû konusu gelir ve aylıklar bakımından Kurum onay tarihinden, masraf ve ödemeler için ise masraf veya ödeme tarihinden itibaren baÅŸlar.
Zamanaşımından sonra yapılan ödemeler kabul edilir. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi sigortalıların zamanaşımı nedeniyle prim ödenmeyen süreleri, sigortalılık süresinden sayılmaz ve bu süreye iliÅŸkin sigortalılık hak ve yükümlülükleri düÅŸer.
Kontrol muayenesi
MADDE 94- Kurum yürütülen soruÅŸturma kapsamıyla sınırlı olmak üzere;
a) SaÄŸlık hizmeti alan genel saÄŸlık sigortalısından veya bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerden, saÄŸlık hizmetinin gerçekten alınıp alınmadığını,
b) Sigortalının, isteÄŸe baÄŸlı sigortalının veya bunların hak sahiplerinin malûllük, iÅŸ göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığını,
tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkik yaptırılmasını talep edebilir.
Malûllük aylığı veya sürekli iÅŸ göremezlik geliri baÄŸlanmış sigortalılar, malûllük durumlarında artma veya baÅŸka birinin sürekli bakımına muhtaç olduÄŸunu ileri sürerek aylık ve gelirlerinde deÄŸiÅŸiklik yapılmasını isteyebilecekleri gibi; Kurum da harp malûlleri ve vazife malûlleri hariç, malûllük aylığı veya sürekli iÅŸ göremezlik geliri baÄŸlanmış sigortalılar ile aylık veya gelir baÄŸlanan ve çalışma gücünün en az % 60'ını yitiren malûl çocukların kontrol muayenesine tâbi tutulmasını talep edebilir.
Kurumca yaptırılan kontrol muayenesinde veya sigortalının isteÄŸi üzerine ya da iÅŸe alıştırma sonunda yapılan muayenesinde yeniden tespit edilecek malûllük durumuna göre, malûllük aylığı veya sürekli iÅŸ göremezlik geliri, yeni malûllük durumuna esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başından baÅŸlanarak artırılır, azaltılır veya kesilir.
Çalışma gücünün en az % 60'ını yitiren malûl çocuklara baÄŸlanmış bulunan gelir ve aylıklar, kontrol muayenesi sonunda tespit edilecek malûllük durumuna göre, rapor tarihinden sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilir.
Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başına kadar kabul edilebilir bir özürü olmadığı halde kontrol muayenesini yaptırmayan sigortalının malûllük aylığı veya sürekli iÅŸ göremezlik geliri ile çalışma gücünün en az % 60'ını yitiren malûl çocukların kendilerine baÄŸlanmış olan gelir veya aylığı, kontrol muayenesi için belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilir.
Ancak, kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten baÅŸlayarak üç ay içinde yaptıran ve malûllük veya sürekli iÅŸ göremezlik halinin devam ettiÄŸi tespit edilen sigortalının veya aylık ya da gelir baÄŸlanmış olan malûl çocuÄŸun kesilen aylık veya geliri, kesildiÄŸi tarihten baÅŸlanarak yeniden baÄŸlanır.
Kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten üç ay geçtikten sonra yaptıran ve malûllük veya sürekli iÅŸ göremezlik halinin devam ettiÄŸi tespit edilen sigortalının malûllük aylığı veya yeni sürekli iÅŸ göremezlik derecesine göre hesaplanacak geliri, gelir veya aylık baÄŸlanan çalışamayacak durumda malûl çocukların ise almakta oldukları gelir veya aylık, rapor tarihinden sonraki ay başından baÅŸlanarak yeniden baÄŸlanır.
Bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
SaÄŸlık raporlarının usûl ve esaslarının belirlenmesi
MADDE 95- Bu Kanun gereÄŸince, yurt dışında tedavi için yapılacak sevklere, çalışma gücü kaybı, geçici iÅŸ göremezlik ödeneklerinin verilmesine iliÅŸkin raporlar ile iÅŸ kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü veya çalışma gücü kaybına esas teÅŸkil edecek saÄŸlık kurulu raporlarının usûl ve esaslarını, bu raporları vermeye yetkili saÄŸlık hizmeti sunucularının sahip olması gereken kriterleri belirlemeye, usûlüne uygun olmayan saÄŸlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgeleri düzenleyen saÄŸlık hizmet sunucusuna iade ederek belirlenen bilgileri içerecek ÅŸekilde yeniden düzenlenmesini istemeye Kurum yetkilidir.
Usûlüne uygun saÄŸlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgeler ile gerekli diÄŸer belgelerin incelenmesiyle; yurt dışında tedavi için yapılacak sevklere, iÅŸ kazası veya meslek hastalığı sonucu tespit edilen meslekte kazanma gücünün kaybına veya meslekte kazanma gücünün kaybı derecelerine iliÅŸkin usûlüne uygun düzenlenmiÅŸ saÄŸlık kurulu raporları ve diÄŸer belgelere istinaden Kurumca verilen karara ilgililerin itirazı halinde, durum Sosyal Sigorta Yüksek SaÄŸlık Kurulunca karara baÄŸlanır.
Bu maddenin uygulamasına iliÅŸkin usûl ve esaslar, SaÄŸlık Bakanlığı ile Kurumun birlikte çıkaracağı yönetmelikle düzenlenir.
Yersiz ödemelerin geri alınması
MADDE 96- Kurumca iÅŸverenlere, sigortalılara, isteÄŸe baÄŸlı sigortalılara gelir veya aylık almakta olanlara ve bunların hak sahiplerine, genel saÄŸlık sigortalılarına ve bunların bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilere, fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen bu Kanun kapsamındaki her türlü ödemeler;
a) Kasıtlı veya kusurlu davranışlarından doÄŸmuÅŸsa, hatalı iÅŸlemin tespit tarihinden geriye doÄŸru en fazla on yıllık sürede yapılan ödemeler, bu ödemelerin yapıldığı tarihlerden,
b) Kurumun hatalı iÅŸlemlerinden kaynaklanmışsa, hatalı iÅŸlemin tespit tarihinden geriye doÄŸru en fazla beÅŸ yıllık sürede yapılan ödemeler toplamı, ilgiliye tebliÄŸ edildiÄŸi tarihten itibaren üç ay içinde yapılacak ödemelerde faizsiz, üç aylık sürenin dolduÄŸu tarihten sonra yapılacak ödemelerde ise bu süre sonundan,
itibaren hesaplanacak olan kanunî faizi ile birlikte, ilgililerin Kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hükümlere göre geri alınır.
Alacakların yersiz ödemelere mahsubu, en eski borçtan baÅŸlanarak borç aslına yapılır, kanunî faiz kalan borca uygulanır. Bu hüküm ilgili hak sahiplerinin muvafakat etmeleri kaydıyla, aynı dosyadan diÄŸer bir hak sahibine yapılan yersiz ödemelere mahsubunda da uygulanır.
Yersiz ödemenin gelir ve aylıklardan kesilmesinde, kesintinin baÅŸlayacağı ödeme dönemi başı itibarıyla kanunî faizi ile birlikte hesaplanan borç tutarı, gelir ve aylıktan % 25 oranında kesilmek suretiyle uygulanır.
Yersiz ödemelerin tespiti ile geri alınmasına ve bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Zamanaşımı, hakkın düÅŸmesi ve avans
MADDE 97- Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, iÅŸ kazası, meslek hastalığı ve ölüm hallerinde baÄŸlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren beÅŸ yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uÄŸrar. Bu durumda olanların gelir ve aylıkları, beÅŸ yıl geçtikten sonra, yazılı istek tarihini takip eden ay başından itibaren baÅŸlar.
Kuruma müracaat etmemenin haklı bir sebebe dayandığını genel hükümlere göre ispat edenler hakkında, yukarıdaki hükümler uygulanmaz.
Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diÄŸer haklar, hakkın doÄŸduÄŸu tarihten itibaren beÅŸ yıl içinde istenmezse düÅŸer.
Bu Kanuna göre baÄŸlanan gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiÄŸi tarihlerden itibaren aralıksız altı ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, gelir ve aylık baÄŸlanma ÅŸartlarının devam edip etmediÄŸinin tespiti amacıyla durdurulur.
Genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin alacakları, hakkı doÄŸuran olayın öÄŸrenildiÄŸi tarihten itibaren iki yıl içinde istenmezse zamanaşımına uÄŸrar, hakkı doÄŸuran olay tarihinden itibaren ise beÅŸ yıl sonunda düÅŸer.
Sigortalılar ile bunların hak sahiplerinin, genel saÄŸlık sigortalıları ile bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin, bu Kanunun uygulanması bakımından hak ettikleri alacaklarının süresi içinde ödenememesi halinde, avans verilmesine Kurum yetkilidir.
SaÄŸlık hizmeti sunucularına, tahakkuk etmiÅŸ alacakları faturaların teslim tarihinden itibaren en geç yetmiÅŸbeÅŸ gün içinde ödenir. İşlemlerin gecikmesi halinde tahakkuk eden tutarın % 75'i ilâ % 90'ı arasındaki tutar, son ödeme tarihini takip eden ilk iÅŸ gününde alacaklarından kesilmek üzere avans olarak ödenir.
Ücretlerden kesinti yapılmaması, özel sigortalara iliÅŸkin hükümler ve sosyal güvenlik sözleÅŸmelerinin yürütülmesi
MADDE 98- İşveren, sosyal sigortalar ve genel saÄŸlık sigortası için kendisine düÅŸen yükümlülükler nedeniyle, sigortalıların ücretlerinden kesinti yapamaz. Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde özel sigortalara iliÅŸkin hükümler, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasında dikkate alınmaz.
Bu Kanun gereÄŸince saÄŸlık hizmetlerinden yararlananların ödemekle yükümlü oldukları katılım payları, özel sigorta ÅŸirketleri tarafından teminat veya ödeme konusu yapılamaz.
Uluslararası sosyal güvenlik sözleÅŸmeleri kapsamında yapılacak her türlü iÅŸlemler ve hesaplaÅŸmalar, Kurum tarafından yürütülür. İlgili sözleÅŸmelerde irtibat kurumuna yapılan atıflar, Kuruma yapılmış sayılır.
İKİNCİ BÖLÜM
ÇeÅŸitli Hükümler
Sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeler ve bildirimler
MADDE 99- Sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri ile ilgili yapılacak her türlü kanunî düzenlemeler bu Kanunda yapılır.
Bu Kanun gereÄŸince yapılacak bildirimler hakkında, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uygulanır.
Bilgi ve belge isteme hakkı, bilgi ve belgelerin Kuruma verilme usûlü
MADDE 100- Kurum, bu Kanun hükümlerine iliÅŸkin yapılan soruÅŸturmalar hakkında Cumhuriyet savcılıklarından, kamu ve özel hukuk tüzel kiÅŸileri ile gerçek kiÅŸilerden bilgi ve belge isteyebilir.
Kurum, bu Kanun gereÄŸi verilecek her türlü belge veya bilginin internet , elektronik ve benzeri ortamda gönderilmesi hususunda, gerçek ve tüzel kiÅŸileri zorunlu tutmaya yetkilidir.
Belge veya bilgileri internet , elektronik ve benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulan gerçek ve tüzel kiÅŸilerin, Kurumun bilgi iÅŸlem sistemlerinin herhangi bir nedenle hizmet dışı kalması sonucu belge ve bilgiyi, bu Kanunda öngörülen sürenin son gününde Kuruma gönderememesi ve muhteviyatı primleri de yasal süresi içinde ödeyememesi halinde, sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden üçüncü iÅŸgününün sonuna kadar belge veya bilgiyi gönderir ve muhteviyatı primleri de aynı sürede Kuruma öder ise bu yükümlülükleri Kanunda öngörülen sürede yerine getirmiÅŸ kabul edilir.
Bu maddenin uygulanması ile ilgili usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
UyuÅŸmazlıkların çözüm yeri
MADDE 101- Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuÅŸmazlıklar iÅŸ mahkemelerinde görülür.
|