Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
ÜCRET, PRİM, İKRAMİYE VE BU NİTELİKTEKİ HER TÜRLÜ Ä°STİHKAKIN
BANKALAR ARACILIÄžIYLA ÖDENMESİNE DAİR YÖNETMELİK
 
Resmi Gazete Sayısı
27058
Resmi Gazete Tarihi
18.11.2008
 
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
             Amaç
             MADDE 1  (1) Bu YönetmeliÄŸin amacı; iÅŸçinin, gazetecinin ve gemi adamının; ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakının bankalar aracılığıyla ödenmesine iliÅŸkin usul ve esasları düzenlemektir.
             Kapsam
             MADDE 2  (1) Bu Yönetmelik, 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu, 13/6/1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın MesleÄŸinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, 20/4/1967 tarihli ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalıştırılan iÅŸçi, gazeteci ve gemi adamının ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakını kapsar.
             Dayanak
             MADDE 3  (1) Bu Yönetmelik; Borçlar Kanununun 323 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, Basın MesleÄŸinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrası, Deniz İş Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrası ile İş Kanununun 32 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
             Tanımlar
             MADDE 4  (1) Bu Yönetmelikte geçen;
             a) Banka: Mevduat bankaları ile katılım bankalarını,
             b) Borçlar Kanunu: 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununu,
             c) Deniz İş Kanunu: 20/4/1967 tarihli ve 854 sayılı Deniz İş Kanununu,
             ç) Hesap: Mevduat bankaları nezdinde açılan vadesiz mevduat hesabını veya katılım bankaları nezdinde açılan özel cari hesabı,
             d) İş Kanunu: 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununu,
             e) Ödeme: Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkak ödemelerini,
             f) 5953 sayılı Kanun: 13/6/1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın MesleÄŸinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunu,
             ifade eder.
             (2) Bu Yönetmelikte geçen diÄŸer kavramlar; Borçlar Kanunu, 5953 sayılı Kanun, Deniz İş Kanunu, İş Kanunu ile 5411 sayılı Bankacılık Kanununda belirtilen anlamlarıyla kullanılmıştır.
 
İKİNCİ BÖLÜM
İşçiye, Gazeteciye ve Gemi Adamına Yapılan Ödemelerin
Bankalar Aracılığıyla Yapılması
             Borçlar Kanununa tabi olarak çalışan iÅŸçiye yapılan ödemeler
             MADDE 5  (1) Borçlar Kanununa tabi olarak iÅŸçi çalıştıran iÅŸ sahiplerince, iÅŸçinin sözleÅŸmede gösterilen veya adet olan ya da kendisinin baÄŸlı bulunduÄŸu genel vekâletname ile belirlenen her türlü ödemelerden öncelikle kanunî kesintiler yapıldıktan sonra iÅŸçiye net olarak ödenecek bakiye tutarının bankalar aracılığıyla ödenmesi hususunda iÅŸ sahiplerine zorunluluk getirilip getirilmemesi ve bu zorunluluÄŸun kapsamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine MüsteÅŸarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından müÅŸtereken belirlenir.
             5953 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan gazeteciye yapılan ödemeler
             MADDE 6  (1) 5953 sayılı Kanuna tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gazeteci çalıştıran iÅŸverenler, çalıştırdıkları gazeteciye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düÅŸüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.
             Gazete ve mevkutelerde, haber ve fotoÄŸraf ajanslarında gazeteci haricinde çalıştırılan iÅŸçiye yapılan ödemeler
             MADDE 7  (1) Gazeteci çalıştıran iÅŸverenler, aynı zamanda 5953 sayılı Kanun hükümleri dışında kalan ve İş Kanununda "iÅŸçi" tanımına giren kimseleri çalıştırmaları hâlinde, çalıştırılan gazeteci sayısı ile iÅŸçi sayısı toplamının en az 10 olması durumunda, çalıştırdıkları gazeteci ve iÅŸçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düÅŸüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.
             Deniz İş Kanununa tabi olarak çalışan gemi adamına yapılan ödemeler
             MADDE 8  (1) Deniz İş Kanununa tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gemi adamı çalıştıran iÅŸverenler veya iÅŸveren vekilleri, çalıştırdıkları gemi adamına, o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düÅŸüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.
             Gemi adamına yapılan ödemeler için açılan banka hesap numarasına akitte yer verilmesi
             MADDE 9  (1) Hizmet akdi, iÅŸveren veya iÅŸveren vekili ile gemi adamı arasında, yazılı olarak Deniz İş Kanununun 6 ncı maddesinde belirtilen unsurları içerecek ÅŸekilde yapılır.
             (2) Hizmet akdinde, ücretin ödeme zamanı ve yeri ile gemi adamının ödemelerinin yapılacağı banka hesap numarası da bulunur.
             İş Kanununa tabi olarak çalışan iÅŸçiye yapılan ödemeler
             MADDE 10  (1) İşyerleri ve iÅŸletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı    iÅŸverenler ile üçüncü kiÅŸiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları iÅŸçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları iÅŸçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düÅŸüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.
             Zorunluluk hâli
             MADDE 11  (1) Bu Yönetmelik kapsamında banka aracılığıyla ödeme yapması gereken iÅŸverenler, iÅŸveren vekilleri veya üçüncü kiÅŸiler, iÅŸyerlerinin bulunduÄŸu mahalde banka ÅŸubesi bulunmaması ya da çalışanlara banka aracılığıyla ödeme yapılmasına imkân bulunmaması hâlinde ödemeler, T.C. Posta ve Telgraf TeÅŸkilatı Genel MüdürlüÄŸü ÅŸubeleri aracılığıyla yapılır.
             Ödemelerin niteliÄŸinin belirtilmesi
             MADDE 12  (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki iÅŸveren, iÅŸveren vekili ve üçüncü kiÅŸiler tarafından yine bu Yönetmelikte belirtilen kiÅŸilere bankalar aracılığıyla yapılan her türlü ödemelerde ödemelerin niteliÄŸi, hesabın açıklamasında belirtilir.
             Ödemelerin brüt olarak hesaba yatırılma zorunluluÄŸunun getirilmesi
             MADDE 13  (1) Bu Yönetmelikte belirtilen iÅŸverenleri veya iÅŸveren vekillerini veyahut üçüncü kiÅŸileri, yapacakları ödemeleri bankalar nezdinde açılacak hesaplara brüt olarak yatırmaları hususunda zorunlu tutmaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakanlık müÅŸtereken yetkilidir.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İdarî Para Cezaları
             Gazeteciye yapılan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmaması hâlinde uygulanacak idarî para cezası
             MADDE 14  (1) Bu Yönetmelik kapsamında zorunlu tutulduÄŸu hâlde gazeteciye yapılan ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmayan iÅŸverene, 5953 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimi tarafından idarî para cezası verilir.
             Gemi adamına yapılan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmaması hâlinde uygulanacak idarî para cezası
             MADDE 15  (1) Bu Yönetmelik kapsamında zorunlu tutulduÄŸu hâlde gemi adamına yapılan ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmayan iÅŸverene veya iÅŸveren vekiline, Deniz İş Kanununun 51 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının geminin baÄŸlama limanının bulunduÄŸu yer ilgili birimince idarî para cezası verilir.
             İşçiye yapılan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmaması hâlinde uygulanacak idarî para cezası
             MADDE 16  (1) İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iÅŸ sözleÅŸmesinden veyahut iÅŸ sözleÅŸmesinden doÄŸan alacaklarını, bu Yönetmelik kapsamında zorunlu tutulduÄŸu hâlde bankalar aracılığıyla ödemeyen iÅŸverene veya iÅŸveren vekiline veyahut üçüncü kiÅŸiye, İş Kanununun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimi tarafından idarî para cezası verilir.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
             Yürürlük
             MADDE 17  (1) Bu Yönetmelik 1/1/2009 tarihinde yürürlüÄŸe girer.
             Yürütme
             MADDE 18  (1) Bu Yönetmelik hükümlerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Maliye Bakanı ve Hazine MüsteÅŸarlığının baÄŸlı olduÄŸu Bakan birlikte yürütür.

TekirdaÄŸ Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirler Odası
Adres : Cumhuriyet Mah. Sami Efendi  Sok. No:12  59030 SüleymanpaÅŸa TEKİRDAÄž
E-Posta : info@tekirdagsmmmo.org.tr   KEP: tekirdagsmmmo@hs03.kep.tr
Telefon : +90(282) 293 14 77 - 29314 78
Faks : +90(282) 293 14 76
 

Tasarım 59